Ελαφόνησος

Στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, με έκταση μόλις 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απόσταση μόνο 570 μέτρα από την απέναντι ακτή της Πούντας στην ευρύτερη περιοχή των Βοιών , η Ελαφόννησος είναι ένας από τους γνωστότερους τουριστικούς προορισμούς. Στα ανατολικά βρίσκεται η Νεάπολη, έδρα του δήμου Βοιών, ενώ νότια βρίσκονται τα Κύθηρα.
Το όνομά της προέρχεται από το κυνήγι ελαφιών που υπήρχε από την αρχαιότητα στο νησί. Σύμφωνα με μαρτυρία του Παυσανία, υπήρχαν πολλά ιερά της θεάς Άρτεμης στην περιοχή, προστάτιδας του κυνηγιού. Πιο συγκεκριμένα, ο περιηγητής κάνει λόγο για την ύπαρξη ελαφιών κόκκινου χρώματος (CERVI), κάτι το οποίο αποτυπώνεται πολύ μεταγενέστερα, το 15ο αιώνα μ.Χ, από την ομώνυμη βενετσιάνικη ονομασία του νησιού.
Την αλήθεια αυτή τη μαρτυρά και το χωριό απέναντι απ’το νησί Βιγκλάφια (ΒΙΓΚΛΑ – ΕΛΑΦΙΑ).Ύστερα απο ελληνοαγγλική διένεξη, το νησί περιήλθε οριστικά στην Ελλάδα το 1850.
Η Ελαφόνησος φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες της με την παραλία του Σίμου να ξεχωρίζει με το σμαραγδένιο χρώμα των νερών της θάλασσας και την λευκόχρυση αμμουδιά της. Στο νότια πλευρά του νησιού, απέναντι από τα Κύθηρα, η παραλία μαγεύει τον επισκέπτη με την παραμυθένια ομορφιά της.
Άλλες εξίσου όμορφες παραλίες για να απολαύσει κανείς το μπάνιο του είναι η Λευκή, η Πούντα, ο Καλογήρας και η Παναγίτσα. Το νησί φημίζεται και για τις ψαροταβέρνες του όπου σερβίρεται φρέσκο ψάρι, διαθέτοντας μεγάλη ποικιλία ψαρομεζέδων.
Με μόλις μερικούς εκατοντάδες κατοίκους το χειμώνα, το νησί κατακλύζεται από τουρίστες το καλοκαίρι, με κορύφωση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Φωτογραφίες

Πρόσβαση

Εστιατόριο