Πλύτρα

Παραθαλάσσιος οικισμός πολύ κοντά στα Παπαδιάνικα του δήμου Μονεμβασίας, με αξιοσημείωτη τουριστική κίνηση και γραφικές ακρογιαλιές. Στη θαλάσσια περιοχή του οικισμού έχουν απομείνει ερείπια του αρχαίου Ασωπού σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, πόλης που ανήκε στο κοινόν των ελευθερολακώνων.

Η Πλύτρα φημίζεται για τις καθαρές γαλανές παραλίες της, όπως την Αρτάνη, τις Κόκκινες, τον Αμμούλη και κορυφαία την Παχιά Άμμο που κάθε χρόνο διακρίνεται με ‘Γαλάζια Σημαία’. Χαρακτηριστικό της παραλίας της Αρτάνης αποτελεί η ύπαρξη του ερειπωμένου και μισογκρεμισμένου πλέον πρώτου σπιτιού που κτίστηκε ποτέ στην Πλύτρα, από την οικογένεια Βενετσανάκη, πολύ πριν το 1870.

Η Πλύτρα προσφέρει ακόμα πολλές δυνατότητες για πεζοπορία, ποδηλασία, τζόκιγκ, ιστιοπλοία, ορειβασία και ψάρεμα. Σε μικρή απόσταση μπορείτε να επισκεφτείτε το Καραβοστάσι, οικισμό που διατηρεί δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Το κεντρικό λιμάνι εκτός από τα σκάφη και τις ψαρόβαρκες των κατοίκων μπορεί να φιλοξενήσει και σκάφη αναψυχής.
Κάθε καλοκαίρι με πρωτοβουλία φορέων του δήμου μονεμβασιάς διοργανώνονται στην περιοχή διάφορες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και εκθέσεις ζωγραφικής. Η Πλύτρα ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα Ασωπού του δήμου Μονεμβασιάς.

Φωτογραφίες

Πρόσβαση

Εστιατόριο