Νεάπολη

Παραθαλάσσια κωμόπολη με ξεχωριστό χρώμα, η Νεάπολη απλώνεται στο μυχό ανοιχτού όρμου. Είναι η νοτιότερη πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας, χτισμένη στην ευρύτερη περιοχή που είναι γνωστή με το όνομα Βάτικα, όπου βρίσκονταν κατά πάσα πιθανότητα οι Βοιές, αρχαία μυκηναϊκή πόλη που γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Παραδοσιακά χωριά, γραφικές ακρογιαλιές, το πασίγνωστο ακρωτήρι του καβό – Μαλέα και μοναδικά μνημεία της φύσης, όπως το απολιθωμένο δάσος από φοίνικες του Άγιου Νικολάου, συνθέτουν τη μαγευτική εικόνα της περιοχής. Πέρ’απ’το λιμάνι, τα Βάτικα διακρίνονται για τις παραδεισένιες παραλίες τους, με την Πούντα, τον Νεραντζιώνα, τον Κάμπο και τα Βιγκλάφια να ξεχωρίζουν για τα κρυστάλλινα νερά τους.

Χάρη σ’ένα πλούσιο δίκτυο οδοιπορικών διαδρομών πάνω στον ορεινό όγκο της Κριθίνας, μπορείτε να επισκεφτείτε αξιοθέατα απαράμιλλης ομορφιάς, όπως το σπήλαιο της Καστανιάς: ένα φυσικό μνημείο ηλικίας 3000000 ετών, με πλούσιο διάκοσμο από σταλλακτίτες και σταλαγμίτες που θα σας προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις. Αξίζει επίσης να δείτε το Μεσαιωνικό Κάστρο ή Παλαιόκαστρο στην Αγία Παρασκευή και λίγο πιο ψηλά τον οικισμό Παραδείσι με πλατάνια, καρυδιές, τρεχούμενα νερά και υδρόμυλους.

Τέλος, σπουδαίοι τόποι επίσκεψης είναι ο μοναδικός βιότοπος της Στρογγυλής λίμνης στα Βιγκλάφια και τα μοναστήρια του Καβο – Μαλέα.
Στην κεντρική πλατεία του παράλιου δρόμου βρίσκεται το άγαλμα του Βατικιώτη Θαλασσινού, ενώ στην κορυφή της πόλης δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας – Τριάδας. Η Νεάπολη ανήκει πλέον στο δήμο Μονεμβασίας και συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Φωτογραφίες

Πρόσβαση

Εστιατόριο