Tάλαντα

Οι 11 νερόμυλοι που βρίσκονται στο γραφικό χωριουδάκι Τάλαντα του Δήμου Μονεμβασίας έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη τους στον τόπο. Ακόμη και η ονομασία του χωριού έχει σχέση με την οικονομική ευρωστία των κατοίκων λόγω της ύπαρξης των μύλων και των άφθονων τρεχούμενων νερών τα οποία διοχετεύονταν με κανάλια στην Πλύτρα και για τα οποία οι κάτοικοι εισέπρατταν χρήματα.

( Τάλαντον = αρχαία λέξη που είναι και μονάδα βάρους αλλά και νομισματική μονάδα).

Χιλιάδες παραγωγοί συνέρεαν στα Τάλαντα από τη στενότερη αλλά και την ευρύτερη περιοχή για να αλέσουν τα « γομάρια » τους.

Έτσι τα Τάλαντα δέσποσαν για πολλά χρόνια στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του νομού μας. Στην συνέχεια βέβαια οι μύλοι σίγησαν και κατέρρευσαν. Ο βόμβος όμως του νερόμυλου δεν είχε σβήσει στην ψυχή του Ταλαντιανού που πάντοτε ονειρευόταν την αναβίωση του και επαναλειτουργία του. Γι’αυτό ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού – με την ονομασία «Αγία Τριάδα» – (επιτελώντας σοβαρό έργο) όντας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα που άπτονται της παράδοσης κατόρθωσε να αναστηλώσει έναν από τους νερόμυλους.

Πιο αναλυτικά : Τον Σεπτέμβριο του 2003 ο πολιτιστικός σύλλογος κατέθεσε το φάκελο με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Πάρνωνα , στο Άστρος Κυνουρίας , με σκοπό την ένταξη του έργου της αναστήλωσης του νερόμυλου στο πρόγραμμα Leader Plus.

Ο φάκελος έγινε δεκτός και από εκεί και πέρα άρχισε ένας μεγάλος αγώνας για την υλοποίηση του έργου. Η σωματική αλλά και η ψυχική κούραση των ατόμων που δούλεψαν για το έργο αυτό , ξεχάστηκε με μιας , όταν η αναστήλωση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία . Τον Αύγουστο του 2006 με μεγάλη μας χαρά εγκαινιάσαμε τον νερόμυλό μας , παρουσία των αρχών του νομού μας και ενός πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τον χώρο δίνοντας πανηγυρικό τόνο στην σεμνή εκδήλωση.

Το φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ο νερόμυλος είναι φοβερό! Ενα οφιοειδές μονοπάτι οδηγεί τον επισκέπτη σ’ ένα φυσικό τοπίο εκπληκτικής καλλονής. Βαθύσκιωτα πλατάνια, καρυδιές, βάτα, μυρτιές, τρεχούμενα νερά και πέτρες διαβρωμένες από τη συνεχή ροή των υδάτων, τονίζουν την γραφικότητα του τοπίου.

Ο τόπος έχει πράγματι τη δική του ιστορία και διαθέτει μεγάλη αναγεννητική δύναμη. Εδώ έχετε τη δυνατότητα να αφουγκρασθείτε την παράδοση, να έρθετε σε επαφή με τη φύση και να προβείτε σε ενδοσκόπηση. Αποτελεί λοιπόν μια συνεχή πρόκληση για πολλαπλές επισκέψεις. Εσείς θα αντισταθείτε στον πειρασμό ;

Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Ταλαντιωτών Ν. Λακωνίας «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ»
(web: http://www.talanta.gr/index.php/istoria)

Φωτογραφίες

Πρόσβαση

Εστιατόριο